Logga in

Skulptur

Fågel, fisk eller mittemellan

Torget vid hamnen i Strandängen pryds av en skulptur skapad av Bertil Vallien 2007. Den kom till på uppdrag av PEAB, som byggde området, och är utförd i glasfiberarmerad plast på en stomme av frigolit, Skulpturen är placerad på ett fundament i stål på en sockel av betong.

Bertil Vallien inspirerades av den havsnära miljön; fjärden med dess vattenblänk och fiskmåsarnas flykt. Materialet gav förutsättningar för att skapa ett verk i en ljus färg som ger ett intryck av lätthet. Allt andas ett tillstånd av "flow" i vilket människan kan åstadkomma storverk. Att kraften inte bara kommer inifrån illusteras av det uppåtvända huvudet, som är öppet för influenser från annat håll. Den stående figuren för tankarna till kanotsporten och ortens son Gert Fredriksson, som för att uppnå sina tävlingsresultat verkligen måste varit en person med "flow".

Skulpturen tillverkades på en plastindustri i Luleå under överinseende av Bertil Vallien. Den är en gåva från PEAB till Racketens samfällighetsförening. En systerskulptur finns i ett bostadsområde i Luleå.

Bilder på skulturen och från tillverkningen finns under fliken Bildgalleri

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.